Diari d'un profe malalt

Doncs res o poca cosa vull dir de mí de moment. Sóc professor de clàssiques no sé en quin institut (gràcies al Departament d'Ensenyament això és una aventura contínua :D). La meva idea al fer això és simplement de relaxar-me explicant què he fet. Si algú mai vol deixar els seus comentaris, encantat de llegir-los. Una abraçada

06 de setembre 2006

2) 1984 De George Orwell: El futur vist des del passat

Amb aquest llibre donem per encetada una nova secció del blog: la crítica literària.

Sé que no són hores, però és que tot just he acabat de llegir el llibre i he cregut interessant i convenient afegir aquest post.

En primer terme, suposo que tots heu vist Gran Hermano. Aquest programa de la tele que consisteix en tancar en un Univers propi a uns ratolinets (tal com diu Monegal a la seva columna del Periodico, el més recomenable d'aquest diari) i veure com interactuen. El Gran Hermano és la tele que sap tot el que fan i que no es poden amagar. Aquesta idea no va ser original de Jon de Mol (el productor del producte original a Holanda) si no que té unes arrels en una obra literària. Endevineu quina??? Com que no???? Molt fàcil: si vull parlar de 1984, l'obra serà 1984 (Angu, m'has decepcionat, pensava que ho sabries :().

L'obra va ser escrita l'any 1949 i és una utopia d'un futur que per a Orwell, combatent a la Guerra Civil (ho va fer a les Brigades Internacionals), no podia ser més que ben negre. Orwell és l'autor de dos llibres que han donat molt que parlar: Homenatge a Catalunya i la celebèrrima Evasió a la Granja (que tots hem vist en dibuixos). La seva literatura, així docns, queda ben palesa que é suna literatura política, en el sentit més actual de la paraula. La seva obra és una reflexió constant sobre les formes de govern que poden regir el nostre destí. Tant Evasió a la Granja com 1984 són dos intents dels protagonistes de fugir d'un estat totalitari (quina visió tan agradosa tenia del futur Orwell), que sistemàticament intenta negar la condició humana i única de cada especimen per crear una massa amorfa, sense pensaments, sense sentiments. L'obra llira sobre aquesta idea de rebel·lió del personatge, Winston Smith (claríssim homenatge a Winston Churchill. I no Àlex, no és a Winston Bogarde), per intentar escapolir d'aquesta realitat, per transformar-la, canviar-la i fer un món "millor", més ajustat a la realitat… Per això, es veure recolçat i ajudat per una sèrie de personatges secundaris tan vivament descrits com el protagonista.

L'estil narratiu és amè, àgil. Les digressions són les justes per deixar ben reflectida la personalitat dels personatges. Aquests personatges estan descrits amb tota mena de detall, pel que fa a la seva vida interior. Sabem com són, com pensem, com actuen… O almenys sabem què pensen a travès de Winston Smith.

En definitiva, si us agrada saber com es veia el futur del planeta tot just 60 anys, si voleu saber cap on podria anar… aquest és el vostre llibre. És un llibre que reclama una atenció constant per part del lector… I molta imaginació i posar-se en l'època de l'autor per adonar-se dels invents que fa aparèixer. No és Juli verne, que va encertar un munt d'aparells que no eren inventats a la seva època, pe`ro supleix aquesta manca d'inventiva amb una de les reflexions polítiques més ferotges que van donar el segle XX.

La meva nota és de 9. Us el recomano fervorosament

Ovidi

4 Comments:

At 9:03 a. m., Blogger Pep ... però posa-li Angu, també said...

Tens raó, no són hores.
Què collons fots a les 2 de la matinada escrivint un post?
En fi, jo me'l vaig llegir, ja fa temps, segurament no vaig entendre la meitat de coses, però em va agradar força. A més, vaig veure la peli i una sèrie a Tele 3 Tele 3 Tele 3.

Una abraçada, rei. I molta sort!

 
At 5:28 p. m., Blogger Ainalma said...

I què hi ha de les adjudicacions? Ha sonat hui el mòbil, o què?

 
At 10:03 p. m., Blogger nimue said...

això, això! explica!

 
At 12:05 a. m., Blogger stel said...

què tal per mollet????? cuenta cuenta!!!!!!
:D

jo demà tinc una altra entrevista!!! ueeee!!!!
petonets i bona nit,
^^

 

Publica un comentari

<< Home